Inleiding

Heb je ooit een beslissing genomen puur op gevoel, zonder alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten? En achteraf gedacht, “dit voelde gewoon goed”? We zijn vaak geneigd om onze ratio voorop te stellen, maar ons lichaam spreekt een eigen, diepe taal die ons kan leiden naar keuzes die meer in lijn zijn met wie we werkelijk zijn. In de Westerse wereld zijn we wat verwijderd geraakt van het vertrouwen op onze lichaamswijsheid.  

In de wereld van Human Design wordt dit concept prachtig geïllustreerd en het leert ons hoe we kunnen vertrouwen op ons fysieke zelf voor ware wijsheid. Ik denk dat een van de redenen waarom Human Design zo in opkomst is, de behoefte aan betere beslissingen voor onszelf. Beslissingen die in lijn met wat goed is voor ons/onze energiehuishouding. 

Het Sacrale en Emotionele Centrum: luisteren naar Je lichaam

Volgens Human Design, een systeem dat inzichten combineert uit onder andere de astrologie, de I Ching, het chakrasysteem en de kwantumfysica, heeft elk individu een uniek ontwerp of ‘bodygraph’ met specifieke energiecentra die aangeven hoe we het beste beslissingen kunnen nemen. Een van de krachtigste centra hierin is het sacrale centrum, dat een directe, guttural respons geeft van “ja” of “nee”. Deze responsen zijn niet mentaal gefilterd en bieden een onbewerkte, eerlijke richting.

Daarnaast is er het emotionele centrum, dat ons leert dat helderheid met tijd komt. Voor mensen met een gedefinieerd emotioneel centrum is het cruciaal om niet impulsief te reageren, maar te wachten tot emotionele golven afvlakken, waardoor de ware aard van hun gevoelens duidelijk wordt.

Het Miltcentrum: spontane intuïtie

Een ander belangrijk centrum is de milt, ons centrum van intuïtie en instinct, dat in het moment werkt. Het biedt spontane inzichten die vaak worden genegeerd ten gunste van de meer rationele, logische gedachten van de geest. Toch is het vaak juist deze instinctieve wijsheid die ons kan behoeden voor foute keuzes of ons kan aansporen tot acties die diepgaand juist zijn.

De Val van de Not-Self Mind

Human Design leert ons ook over het concept van de ‘Not-Self Mind’, waarbij beslissingen die uitsluitend door het verstand worden genomen, ons kunnen leiden naar keuzes die niet echt passen bij ons ware zelf. Deze beslissingen zijn vaak gebaseerd op angst, druk van buitenaf, of een verlangen om te voldoen aan verwachtingen van anderen, wat leidt tot een leven dat minder voldoening geeft.

Mijn eigen ervaring

Ik was lange tijd ook van de ratio. Weggedreven van mijn gevoel. Eerlijk gezegd kwam dit ook omdat ik lange tijd met een zeer rationele partner was. Ik ervaar nu zelf hoe krachtig het kan zijn om naar mijn lichaam te luisteren. Tijdens een belangrijke carrièrekeuze voelde ik een duidelijke ‘nee’ in mijn buik, ondanks dat alles op papier goed leek. Door te luisteren naar dit gevoel, vermeed ik een job die mij ongetwijfeld ongelukkig zou hebben gemaakt. Dit leerde mij dat mijn lichaam signalen geeft die even belangrijk zijn als rationele overwegingen.


Door onze lichamelijke sensaties en emoties te erkennen als geldige en cruciale bronnen van informatie en leiding, kunnen we leven op een manier die dieper en authentieker is. Het is een kunst om te leren luisteren naar dit innerlijke kompas, maar eenmaal onder de knie, opent het een wereld van duidelijkheid en zelfverzekerdheid. Dus de volgende keer dat je voor een beslissing staat, neem even pauze, haal diep adem en voel werkelijk – je lichaam weet vaak al het antwoord.

Ben jij benieuwd waar in jouw lijf je besluitvorming plaatsvindt? Download dan gratis jouw Human Design chart hier