Als je op zoek bent naar een nieuwe baan dan is de match met wie je bent en wie je kan zijn bij je nieuwe werkgever bijna belangrijker dan wat je kan en wat je gaat doen. 

In mijn HR tijd zei ik vaak dat je moet passen bij ‘het kleurtje van het behang’. Eigenlijk een plat geslagen uitdrukking om duidelijk te maken dat het belangrijk is dat je bij de cultuur van een organisatie moet passen om succesvol te kunnen zijn.  Maar even zo belangrijk – zo niet belangrijker – is niet alleen wat je gaat doen en wat je brengt, maar, ook of je jezelf kunt zijn, precies zoals je bent. 

Om deze zoektocht te ondersteunen maak ik gebruik ook voor loopbaancoaching gebruik van Human Design.

Human Design is een roadmap voor het vinden van de baan die echt bij je past! Human Design geeft je toestemming om jezelf volledig en authentiek te zien. Het helpt je werk te vinden dat voor jou betekenisvol en afgestemd is. Dat is in ieder geval de ervaring die ik heb met mijn klanten met loopbaanvragen. 

Wat we onderzoeken

Aan de hand van jouw design ontrafelen we o.a.:

   

   • Je energietype; welke (hoeveelheid) werkenergie heb jij?

   • Ben je hier om te initiëren, te bouwen of te leiden?

   • Hoe reageer je op vacatures?

   • Hoe besluit je of een baan voor jou is?

   • Welke waarden zijn voor jou belangrijk?

   • Ben je de expert of de creator?

   • Wat voor type omgeving past bij jou?

   • Ben je een starter of afmaker? 

   • Welk werkkostuum draag je?

  Je Human Design-type is fundamenteel; door te leren over jouw type en de specifieke energie die bij je type hoort, krijg je inzicht in hoe je ontworpen bent om je te gedragen op het werk en in de wereld.


  Iris Sturgeon – Human Design Coach

  De vijf typen zijn Manifestor (9%), Generator (37%), Manifesting Generator (33%), Projector en Reflector (1%), en elk type heeft ook een bijbehorende strategie. Jouw strategie fungeert in wezen als een gids om je op het juiste pad te houden (en je te helpen bij het corrigeren van de koers, indien nodig), en door deze strategie te volgen, zul je waarschijnlijk carrièrestappen maken die beter bij je passen.

  Manifestors

  Manifestors

  Manifestors zijn hier om te initiëren; ze hebben de energie en van nature het  initiatief om dingen op gang te brengen en zijn ontworpen om onafhankelijk te handelen en ongelooflijk zelfvoorzienend te zijn.

  Maar hoewel Manifestors de energie hebben om dingen op gang te brengen, hebben ze niet de energie om op de conventionele, consistente manier van 9-tot-5- te werken; ze hebben even vaak pauzes nodig om zich terug te trekken en uit te rusten als ze creëren.

  De strategie van Manifestors is om anderen op de hoogte te stellen van hun acties. Het beste informeren ze iedereen die mogelijk wordt beïnvloed door wat ze  gaan doen en wat ze kunnen verwachten.

  Omdat ze hier zijn om te initiëren, houden de meeste Manifestors er niet van om verteld te worden wat ze moeten doen – maar daar gaat deze strategie niet over. De strategie is informeren, niet vragen om input. Door dit te doen, laten Manifestors de rest van ons gewoon weten wat ze kunnen verwachten, zodat we niet overrompeld worden en ons niet in de steek gelaten voelen door hun initiërende energie.

  Als je je volgende carrièremogelijkheid als Manifestor overweegt, zoek dan naar omstandigheden waarin je grote ideeën kunt delen, niet gemicromanaged wordt en je eigen planning kunt maken.

  Generators

  Generators hebben super veel energie en zijn daardoor behoorlijk betrouwbaar – ze kunnen iedereen om zich heen inspireren en motiveren met hun krachtige ‘vonk’. Ze zoeken naar werk en kansen die hen écht blij maken en steken daar al hun energie in. Maar als ze bezig zijn met dingen die hen geen voldoening geven, raken ze snel uitgeput en kunnen ze burn-out raken.

  Generators hebben als strategie om te wachten en te reageren. Hoewel ze vaak als de ‘doeners’ worden gezien vanwege hun duurzame energie, is het eigenlijk beter voor hen om te wachten op de juiste mensen, kansen en ideeën die op hun pad komen. Als je als generator reageert op de juiste kansen, is de kans veel groter dat je werk vindt dat echt bij je past.

  Als je als Generator denkt aan je volgende carrièremogelijkheid, focus dan op de kansen die voor jou opwindend en leuk aanvoelen, zelfs als ze voor anderen niet logisch lijken.

  Manifesting Generators

  Manifesting Generators zijn echte multitaskers en hebben meerdere passies. Ze kunnen meer doen dan de meesten van ons in één keer.

  Ze houden er niet van om te moeten wachten en slaan daarom soms belangrijke stappen over. Ze maken niet altijd alles af waar ze aan beginnen, omdat ze al klaar zijn voor het volgende.

  De strategie van Manifesting Generators is ook om te wachten en te reageren. Ondanks hun ‘initiërende’ energie zijn ze net als generators ontworpen om te wachten op de kansen die voor hen het beste zijn.

  Maar net als Manifestors is het handig als Manifesting Generators anderen informeren over hun acties, vooral als het anderen beïnvloedt. Ze bewegen zo snel dat het voor anderen soms lastig is om hen bij te houden. Het informeren van anderen kan de weerstand verminderen terwijl ze vooruit snellen.

  Als je een Manifesting Generator bent, denk dan bij het kiezen van een carrière aan creatieve rollen waarin je verschillende hoeden kunt dragen en elke dag andere dingen kunt doen.

  Projectors

  De gave van Projectors ligt in hun begeleiding. Ze begrijpen mensen, systemen en middelen heel goed en weten hoe ze deze optimaal kunnen gebruiken. Projectors zijn vaak adviseurs, coaches en leraren.

  Ze zijn er om het grote plaatje te zien en te begrijpen hoe dingen werken – en vooral hoe ze het beste werken – en anderen door dit proces te begeleiden. Net als Manifestors zijn ze niet gemaakt voor traditioneel, duurzaam werk van 9 tot 5. In plaats daarvan hebben ze ruimte nodig voor rust in hun dag.

  De Projectors’ strategie is om te wachten op uitnodigingen. Dit geldt vooral voor grote uitnodigingen, zoals bijvoorbeeld het uitnodigen voor een nieuwe functie of een nieuw project. Het idee is dat ze moeten wachten tot ze worden erkend door mensen die hun unieke wijsheid herkennen en hen uitnodigen om het te delen.

  Als Projector is het belangrijk om bij het overwegen van je volgende carrièrekans goed op te letten of je erkend wordt voor jouw specifieke wijsheid en begeleiding en of je de mogelijkheid hebt (en uitgenodigd wordt!) om dit regelmatig te delen.

  Reflectors

  Reflectors zijn gevoelige mensen – niet per se gevoelig op de manier zoals we het woord meestal gebruiken (bijvoorbeeld als iemand wiens gevoelens snel gekwetst zijn), maar in de zin dat ze letterlijk alle energie in een ruimte kunnen voelen. Daarom is het vooral belangrijk voor Reflectors om zich in de juiste omgeving en bij de juiste mensen te bevinden.

  Reflectors’ strategie is om 28 dagen te wachten. Ja, deze is iets specifieker – en vreemder – dan de rest. (Maar is het eigenlijk wel zo verrassend dat Reflectors ook een unieke strategie hebben?)

  Omdat Reflectors altijd de energie om hen heen in zich opnemen, is het voor hen nuttig om geen snelle beslissingen te nemen waar ze de volgende dag anders over zouden kunnen voelen. Door 28 dagen – of een volledige maancyclus – te wachten om grote stappen te zetten, geven Reflectors zichzelf de tijd en ruimte om elk mogelijkheid te voelen, elke ervaring van hun energie te doorlopen en de beste keuze te maken voor henzelf.

  Bij het overwegen van je volgende carrièrekans als Reflector, is het vooral belangrijk om te letten op de omgeving waarin je gaat werken – de fysieke omgeving natuurlijk, maar ook de mensen waarmee je gaat werken, de communicatiestijlen en meer – zorg ervoor dat het goed voelt voor jou.

  Meer weten over Human Design en loopbaancoaching?

  Uiteraard is dit slechts een deel van Human Design dat laat zien wat jouw energetische gebruiksaanwijzing is. De gebruiksaanwijzing die je inzichten geeft en helpt bij stappen die je neemt in je loopbaan. Wil je meer weten dan nodig ik je uit om een gratis afspraak te maken via de website zodat ik je er meer over kan vertellen.