Inleiding

Dit centrum wordt gezien als de plek waar alle energie in het lichaam samenkomt om te worden gemanifesteerd en gecreëerd. Het keelcentrum is verantwoordelijk voor communicatie en expressie van onze gedachten, gevoelens en intuïties. Het heeft een grote invloed op ons vermogen om ons te uiten, te creëren en te manifesteren in ons leven. Wat veel mensen niet weten is dat de energiecentra in Human Design ook zijn verbonden aan een orgaan. Het keelcentrum is verbonden met de schildklier en bijschildklier in het lichaam, die verantwoordelijk zijn voor onze stofwisseling. Er zijn 11 poorten die verbonden zijn aan het keelcentrum en die bepalen hoe we communiceren en ons uiten. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is, gaat hier zeker op;)

Gedefinieerd keelcentrum (72%)

Ongeveer 72% van de bevolking heeft een gedefinieerd keelcentrum, wat betekent dat het fungeert als een energiecentrum voor alle berichten die binnenkomen via de verschillende centra in het lichaam. De boodschappen worden gecommuniceerd via de 11 poorten van het keelcentrum en manifesteren zich als communicatie en actie. Een gezonde keel spreekt vanuit zes verschillende centra: het hartcentrum-, het ajnacentrum, het emotiecentrum, het miltcentrum, het sacrale centrum en het identiteitscentrum. Deze zouden zo kunnen klinken:

  • Het hartcentrum spreekt vanuit het “Ik” of “Ik wil dat, Ik heb dat, Ik zal dat doen” – neemt leiding
  • Het ajnacentrum spreekt wat je denkt en conceptualiseert – spreekt uit wat de mind denkt
  • Het emotiecentrum spreekt of handelt op basis van emoties of gevoelens – drukt je gevoelens uit
  • Het miltcentrum spreekt spontaan en intuïtief in het moment – spreekt je intuïtie uit
  • De sacrale centrum spreekt via de responsieve geluiden van de sacrale in het moment – manifesteert je actie door middel van woorden
  • Het identiteitcentrum spreekt vanuit persoonlijke identiteit, zelfexpressie en richting van het hogere zelf – spreekt il een unieke creatieve bijdrage uit
HD bodychart met alle centra

Met een gedefinieerd keelcentrum heb je betrouwbare manier om jezelf uit te drukken, maar het heeft ook beperkingen. Aan de positieve kant kun je altijd je stem gebruiken en je zelfverzekerd voelen bij het uiten van jezelf als je rekening houdt met je energietype, strategie en autoriteit. Maar aan de negatieve kant moet je je aanpassen aan de manier waarop je spreekt en ervoor zorgen dat je acties worden geleid door je strategie en autoriteit in plaats van je stem, anders loop je het risico niet gehoord te worden en kritiek te ontvangen.

Het ongedefinieerde keelcentrum (28%)

Als je een ongedefinieerd keelcentrum hebt, dan heb je een verfijning met je stem die waardevol is. Je hebt het vermogen om in te tunen op de ander en hen te ontmoeten met je stem. Het is een krachtige kracht. Je hebt flexibiliteit en vloeibaarheid die zowel gaat over de toon van je stem als de inhoud van wat je zegt. 

De uitdaging met een ongedefinieerd keelcentrum is dat je de druk om te spreken van 72% van de bevolking versterkt. Mensen met een ongedefinieerd keelcentrum kunnen vaak het gevoel hebben dat ze onder druk staan om te spreken en meer te spreken dan mensen met een bepaalde keel. 

Of omgekeerd kunnen ze bang worden om hun mond te openen, het gevoel hebben dat ze de controle verliezen en niet weten wat er zal gebeuren als ze spreken. Je kunt zelfs het gevoel hebben dat je niet effectief kunt communiceren.  Wanneer je uit je doen bent praat je vaak te veel of juist helemaal niet.

Het is belangrijk om te leren vertrouwen op je eigen strategie en autoriteit om je communicatie te sturen. Je kunt ook merken dat je veel mentale energie besteedt aan het bedenken van wat je hierna gaat zeggen, om vervolgens verrast te worden door wat er eigenlijk uitkomt. Dit is de uitdaging van een ongedefinieerd keelcentrum.

Een ongedefinieerd keelcentrum kan krachtig zijn, met veel mogelijkheden en flexibiliteit. Maar het kan ook uitdagend zijn, met druk om te praten en moeite om gehoord te worden. Het is belangrijk om je eigen kracht te erkennen en te vertrouwen op je eigen stem, in plaats van afhankelijk te zijn van anderen. Ook kan het helpen om bewust te zijn van hoe je communiceert en je energie te besparen door niet te veel te praten of te veel na te denken over wat te zeggen.

Het keelcentrum

Mijn eigen ervaring

Het keelcentrum heeft 11 poorten. Iedere poort heeft een eigen ‘geluid’.  Ik heb zelf poort 12, 56 en 31 gedefinieerd (in een gedefinieerd keelcentrum.

Vanuit Human Design bekeken weet ik nu dat ik altijd ‘tekst’ heb. Met andere woorden ik hoef nooit iets voor te bereiden, want ik ‘weet’ (keelenergie) toch wel wat ik ga zeggen.

Dit zijn mijn poorten:

Poort 56 – De verhalenverteller – Dit zijn mensen die graag verhalen vertellen en anderen stimuleren door de verhalen die ze delen – deze verhalen kunnen soms worden overdreven en of zelfs verhalen zijn uit het leven van iemand anders. 

Poort 12 – De woordkunstenaar – Dit is het vermogen om een verhaal samen te brengen en de emoties van een situatie of ervaring te benadrukken. De uitdrukking, geschreven of verbaal, van een verhaal dat emotie overbrengt – het gebruik van metaforen. 

Poort 31 – Invloed – De aarzelende leider – Deze poort gebruikt woorden om anderen te beïnvloeden door de waarheid van de groep te spreken.

Ik ben dol op verhalen vertellen. Ik heb ook kanaal 11-56 (ideeën/nieuwsgierigheid en altijd op zoek naar verhalen om te delen) gedefinieerd. Ik denk dat hierom mijn podcast ook mijn passie is). En invloed en mijn stem hiervoor gebruiken is inderdaad geen enkel probleem voor mij.

Ben je nu benieuwd naar hoe  de poorten van jouw keelcentrum spreken of sowieso benieuwd naar jouw design? Bestel dan je persoonlijke Human Design gids of reading hier!