Deze zin is niet van mij, maar de inhoud wel. Deze komt van een podcastaflevering van Aaf Brandt Corstius en Lies Visschedijk, een hilarische podcast. Als je nog niet luistert, kan ik je dit zeker aanraden!

Maar laten we het even hebben over “Angst verpakt in tegenzin.” Het duurde even voordat ik dit herkende. Het gebeurde regelmatig dat, nadat ik een leuke opdracht had binnengehaald of voor iets moois was gevraagd, ik me na een tijdje afvroeg: “Waarom wilde ik dit ook alweer? Zo geen zin in!”

Dit gevoel van tegenzin herhaalt zich bij nieuwe dingen. De eerste nieuwe training, de eerste reading Human Design, de eerste podcastopname, zelfs een bericht schrijven voor LinkedIn ­čśë … Afijn, je begrijpt het denk ik wel.

Ik ben eens wat zelfonderzoek gaan doen. Welke angst zit hierachter? En wat doe ik hieraan?

Ik herken 3 angsten bij mezelf:

💥 Angst om niet aan de verwachtingen te voldoen┬á
💥 Angst om door de mand te vallen (hallo Imposter)
💥 Angst om zichtbaar te zijn

Het gevoel dat hierbij hoort, is dus tegenzin. En het gedrag is uitstellen. Het gevolg is NIET dat ik nieuwe dingen vermijd (feedback loop). Ik hou juist heel erg van nieuwe dingen doen.

Ik heb inmiddels mijn eigen aanpak ontwikkeld. Wat voor mij werkt:

🍀 Ik visualiseer. Hoe ziet het eruit als ik X doe? De omgeving, ikzelf, de mensen, de setting.
🍀 Ik denk de negatieve overtuigingen weg (voor de kenners, de RET-methode).
🍀 Ik schrijf op wat er leuk is aan het nieuwe en spannende X.┬á
🍀 Ik praat er met een vriendin over
🍀 Ik deel de voorbereiding op in stapjes.

Inmiddels deel ik deze aanpak met succes met mijn coachees.

Wil je meer weten? Stuur me een berichtje!