Ik zie het op Linkedin, op Instagram en ik hoor het van mede-ondernemers.  We doen het, we vervloeken het en we hebben er last van. Ik geef het eerlijk toe, ik doe het ook (en probeer mezelf te corrigeren).

Ik vergelijk mezelf niet met andermans ‘bezit’. Ik gun iedereen alles. Veel geluk met je mooie auto, camper en huis. Geen probleem mee, echt niet. Ook niet op uiterlijk gebied. Ik ben 56 jaar en om mij heen wordt iedereen jonger;) en met de mogelijkheden van nu blijft iedereen ook jonger. Geen probleem mee, ik omarm mijn wijsheid en volgens mijn buurmeiden ‘age ik gracefully’.

Waar dan wel mee? Op het vlak van ondernemen.  Betere content met betere foto’s maakt me wat nerveus. Ik voel dan de aandrang om meer te posten en er de perfecte foto bij te zoeken. Die ik niet heb, want geen zin om voor een fotoshoot te betalen. Dit is mijn hoofd en dat verandert niet door een of andere shoot. 

Ook bij mensen die een hele consistente website, branding en verhaal hebben. Chapeau en een tikkie jaloers. Of mensen die zo’n strak omlijnd doel en bijbehorend plan hebben. Of die gasten met hun gezonde, verkwikkende routines. Applaus! Ik heb het echt geprobeerd, maar gelukkig weet ik sinds ik mijn Human Design ken dat dat niet voor mij is weggelegd. *Zucht* van opluchting. 

Maar al dat vergelijk heeft een functie.  We hebben van nature de neiging om ons te vergelijken met anderen omdat het een belangrijke manier is om informatie te verzamelen over onszelf en onze positie in de wereld. Vergelijkingen met anderen helpen ons om onze sterke en zwakke punten te begrijpen, om ons zelfbeeld te vormen. En om vervolgens te bepalen hoe we ons moeten gedragen. Maar jezelf vergelijken met anderen is ongezond en leidt tot gevoelens van jaloezie, minderwaardigheid of superioriteit ten opzichte van anderen.

Wat te doen? 

  • Ik heb mezelf minder scroll tijd gegeven om zo ook minder te kunnen vergelijken.
  • Ik omring mezelf met mensen die mij  positief stimuleren en ondersteunen. Ik heb een hele leuke club cheerleaders!
  • Ik ben wat milder naar mezelf en mijn ondernemerschap gaan kijken en laat me niet te veel beïnvloeden door de meningen van anderen. Niemand is  perfect, ik ook niet. Misschien near to perfect…
  • Ik focus me op dat waar ik plezier in heb. Joy is voor mij super belangrijk, anders stroomt er niets. 

En dit stukkie schrijven helpt ook.  En anderen coachen helpt ook. Meer weten?