Toen ik van school kwam, kreeg ik een VWO-advies en dus fietste ik dagelijks van dorp naar stad om daar te verdwijnen tussen 1300 andere leerlingen. Erg indrukwekkend. Ik herinner me de Franse leraar die te lang achter me bleef staan, de jongens uit de vierde klassen die grappen maakten en mijn net niet juiste spijkerbroek. Het dichtstbijzijnde winkelcentrum werd aanlokkelijker dan de klas.

Fast forward: VWO werd HAVO, HAVO werd MAVO en uiteindelijk leek het iedereen (behalve ikzelf) beter als ik terug zou keren naar het dorp. Zo geschiedde. Het leren werd niet leuker, maar het gewenste diploma haalde ik. En toen? Geen idee wat ik wilde worden. Hallo, 16-jarige. Ingegeven door mijn zus die een tijdje in een instituut zat voor haar epilepsie, besloot ik de zorg in te willen. MDGO semi-residentieel inrichtingswerker werd het. Ja, destijds waren de namen ook niet gering. Tegenwoordig heet dat Social Work.

Na een ingewikkelde stage en ervaring met werken met jong-gehandicapten, besloot ik dat ik met dit werk vooral rugklachten zou krijgen en uiteindelijk niet de wereld zou verdienen (destijds). Ik besloot de open dag van de sociale academie te bezoeken. Ik viel onmiddellijk voor de opleiding Personeel en Arbeid. Met vlag en wimpel geslaagd, en al tijdens de studie had ik een baan op een uitzendbureau. Vanaf die tijd tot heden heb ik HR-gerelateerd werk gedaan.

Iris Sturgeon

Afwisseling: mijn nr. 1. drijfveer

Maar… als Manifesting Generator weet ik inmiddels dat afwisseling mijn nummer één drijfveer is. En terugkijkend is die er altijd geweest. Een baan in de HR is (meestal) erg afwisselend. Ik heb er ook voor gekozen om dat vanaf 2005 als ondernemer te doen. Nu geeft ondernemen al veel afwisseling; er was een netwerkclub, een stichting, een website te bouwen en onderhouden, nieuwsbrieven etc. Daarnaast waren er tientallen verschillende opdrachtgevers die ook weer verschillende klussen hadden. Ook volgde ik altijd cursussen en opleidingen om me te verbreden. Met als laatste Human Design!

Nu werk ik nog een aantal uren per week voor twee daklozencentra en ligt mijn hart vooral bij coachen met Human Design. Het is fascinerend hoe je, door naar je eigen innerlijke blauwdruk te kijken, zoveel kunt ontdekken over jezelf en anderen kunt helpen hetzelfde te doen.

Conclusie: De Cirkel van Groei

Zo blijkt maar weer: soms is het pad dat je bewandelt niet recht, maar vol bochten en wendingen. Iedere ervaring, hoe klein of groot, draagt bij aan wie je wordt en hoe je anderen kunt begeleiden in hun reis. Want wie beter dan iemand die zelf alle zijwegen heeft verkend, kan anderen helpen hun hoofdweg te vinden?

Dus, als je ooit twijfelt over je carrièrepad, onthoud dan dat zelfs de kleinste stappen en de grootste omwegen waardevol zijn. Het draait allemaal om groei en ontdekking, en uiteindelijk vind je jouw unieke plek, net zoals ik die van mij heb gevonden als Human Design (loopbaan)coach.