Transformeren is een veelgebruikt woord. Vaak wordt het voorbeeld van de vlinder gebruikt om transformatie te illustreren. Ook ik maak gebruik van dit voorbeeld in mijn Metamorfose Podcast, waar de vlinder als logo dient.

Het verschil tussen verandering en transformatie zit in het feit dat bij verandering de mogelijkheid bestaat om terug te vallen naar het oude. Neem bijvoorbeeld water dat door temperatuurverandering in ijs verandert. Wanneer de temperatuur weer stijgt, wordt het ijs weer water.

Bij een transformatie doorloop je verschillende stappen die ervoor zorgen dat terugkeren naar het oude gedrag niet meer mogelijk is, en dat je dat ook niet meer wilt. Een ware transformatie sluit het oude gedrag volledig uit.

Hoe transformeer je dan? Ik leg het graag uit aan de hand van een aantal fasen en licht dit toe aan de hand van mijn eigen transformatie van een paar jaar geleden.

De 7 stappen van een transformatie die leiden tot blijvende verandering.

Fase 1: Pijn. Je realiseert je dat je niet langer op dezelfde manier verder kunt. Verschillende signalen hebben ervoor gezorgd dat je bewust wordt. Er is ontevredenheid, er knaagt iets. In mijn geval, na een reeks ingrijpende gebeurtenissen, belandde ik in een burn-out. Ik was doodmoe, maakte veel fouten en was hyperactief. Deze hyperactiviteit resulteerde in een overactieve geest, en ik leefde van het ene rustmoment naar het andere. Mijn cortisolniveau was extreem hoog, wat een onrustig gevoel gaf. Ik wilde van dit alles af. Dankzij de hulp van mijn dierbare vriendinnen werd ik gedwongen om tot stilstand te komen. De stekker werd eruit getrokken.

Fase 2: Verlangen. Je keert naar binnen, omdat wat je eerder deed niet meer werkt. Je oude denkpatronen brengen je niet verder en het is tijd voor introspectie. Ik zocht hulp bij een therapeut, stopte met werken en bracht veel tijd alleen door. Ik wandelde vaak zonder specifiek doel, hoewel ik mezelf daar soms toe moest zetten, en sliep veel. Dit gaf me de ruimte om naar binnen te keren.

Fase 3: Onzekerheid. Je voelt je alsof je op drijfzand loopt en bevindt je in een tussenfase. Het is de fase van onzekerheid, het ongemakkelijke gevoel dat je jezelf niet meer kent. Gedurende deze fase, die in mijn geval lang duurde, vroeg ik mijn man vaak: “Wat moet ik nu doen? Ik wilde zo graag iets doen om van dit ongemakkelijke gevoel af te komen. Wat is mijn volgende stap?” Hij antwoordde altijd met “vertrouw op het proces”. Dit was niet altijd gemakkelijk. Soms had ik het gevoel dat ik een muur van binnenuit wilde doorbreken.

Fase 4: Ruimte creëren. Zodra je de fase van acceptatie en loslaten betreedt, ontstaat er ruimte. Frustratie verdwijnt. Of beter gezegd, ik vocht niet langer tegen de frustratie, maar liet het gevoel toe en keerden naar binnen. Hierdoor ontstond er ruimte om te reflecteren en creëerde ik ruimte voor mijn transformatie.

7 stappen van een transformatie

Fase 5: Verbinding maken met jezelf. Je bewustzijn groeit en je maakt verbinding met je innerlijke bron. Je wordt je bewust van het onbewuste. Wat is die bron? Terug naar je oorsprong. Wie wil je zijn? Waar wil je naartoe? Dit leidde in mijn geval tot het benoemen van wat ik niet meer wilde, en van daaruit werken aan een gezondere en gelukkigere versie van mezelf. Dit is iets wat je zelf moet doen. Met behulp van therapie, paddenstoelenceremonies (of 3), de natuur en meditatie was ik weer in staat om contact te maken met mezelf.

Fase 6: Aanleren. Je besteedt meer aandacht aan de versie van jezelf die je wilt zijn en onderneemt stappen om dit werkelijkheid te maken. Ik verlangde naar spirituele ontwikkeling en creativiteit. Hiervoor was ruimte ontstaan. In deze fase was ik weer actief. Ik startte mijn Metamorfose Podcast, waarin ik in seizoen 2 verschillende spirituele beoefenaars 

interviewde. Dit heeft me veel spirituele groei en ontwikkeling gebracht (en nog steeds).

Fase 7: Vasthouden. Bij een echte transformatie ga je naar een nieuwe fase, in tegenstelling tot bij een verandering waarbij terugkeer naar het oude snel optreedt. Ik heb mezelf een aantal rituelen aangeleerd om vast te houden aan mijn transformatie. Spirituele groei is een voortdurend proces. Ik zoek soms nog steeds hulp bij een collega-coach, boek een shiatsu-massage en zoek vaak de natuur op. Tegenwoordig werk ik als (Human Design) coach, trainer en consultant. Ik hanteer hierbij grenzen die ik zelf heb vastgesteld, om gezond te kunnen werken en leven!

Naast professioneel coach ben ik ook een ervaringsdeskundige. Ben je benieuwd naar mijn podcast, mijn werk als coach of mijn verhaal? Je vindt het allemaal hier op mijn website of in mijn Instagram-bio.