Wanneer je start met jouw Human Design reis – want dat is het toch wel – beginnen we meestal met het bestuderen van je energietype, strategie en autoriteit.

Een ander onderdeel van je design dat veel informatie geeft over jezelf en hoe je door het leven gaat is je profiel. Voor mij persoonlijk was het ontdekken van mijn profiel (2/4) misschien nog wel meer thuiskomen dan mijn energietype. 

In Human Design verwijst het “profiel” naar een specifieke combinatie van twee getallen, die samen een bepaald persoonlijkheidsprofiel vormen. Het profiel biedt inzicht in iemands levensdoel, levenspad en interactie met anderen.

Het eerste getal in het profiel verwijst naar de bewuste persoonlijkheid en het tweede getal verwijst naar de onbewuste persoonlijkheid. 

Waar vind ik mijn profiel?

Waar vind je je profiel op je chart?

We onderscheiden binnen Human Design 12 verschillende profielen en ieder profiel heeft dus een bewuste kant – daar waar jij jezelf waarschijnlijk het meest in herkent en een onbewuste kan – daar waar anderen je in zullen herkennen. Naast een bewuste en onbewuste kant zit er ook een soort dualiteit in de profielen.

De twaalf profielen in een nutshell

1-3 (Onderzoeker/Martelaar) . Deze mensen hebben gedurende hun hele leven een sterke focus op hun eigen interne proces. Ze zijn van nature erg sceptisch en hebben het door als mensen tegen ze proberen te liegen. Het leven staat in het teken van onderzoeken, studeren en experimenteren. 

Soms neemt de energie van de 1 het heft in handen en ben je bang om te experimenteren omdat je het gevoel hebt dat je niet genoeg weet en er niet klaar voor bent. Laat het leven je leraar zijn, zodat je erachter kunt komen wat waarheid werkelijk voor jou betekent.

1-4 (Onderzoeker/Opportunist) . Dit profiel is nogal zeldzaam. De 1 brengt een diepgaande kennis en een verlangen om de dingen waar ze gepassioneerd over zijn diepgaand te onderzoeken. Tijd alleen is belangrijk om kennis te verzamelen en wanneer ze erkend worden voor hun kennis, creëren ze vanzelf een omgeving waarin ontdekkingen gedeeld kunnen worden. Ze worden  een autoriteit op het gebied van wat ze onderzocht hebben met de juist mensen in hun netwerk. 

2-4 (Kluizenaar/Opportunist) . Er is een spanning tussen de 2 en de 4 – Deze mensen weten nooit helemaal zeker of ze alleen willen zijn of dat ze bij hun netwerk willen zijn. Een ​​veilige en vredige rustomgeving te creëren van waaruit zij diep in hun eigen interne processen kunnen duiken is belangrijk. 

Er is een constante beweging tussen alleen zijn en creëren en terug naar het netwerk om te delen. Zij hebben anderen nodig die hun  gaven en talenten zien. Ze zien zelf niet waar en waarom ze ergens goed in zijn. Vandaar ook wel de bijnaam ‘de natural’.

2-5 (Kluizenaar/Ketter) . De 2 en 5 samen betekent  dat mensen verwachten dat de 2-5 met zijn/haar specifieke natuurlijke talenten hen op de een of andere manier wel komen helpen. Daarom is het belangrijk dat de 2-5 besluit waar zij tijd en energie echt aan willen besteden. En om vervolgens te besluiten waar ze ja en waar ze nee tegen zeggen. Ze moeten de tijd die ze alleen zijn (de 2) gebruiken om af te stemmen wat ze willen en met wat in lijn is met hun authentieke zelf. 

3-5 (Martelaar/Ketter) . De 3-5 is een katalysator voor verandering en mensen leven graag plaatsvervangend via de 3-5, in voor- en tegenspoed. Het kan moeilijk voor de 3-5 zijn als ze hebben geëxperimenteerd en “gefaald” om weer door te gaan. Het omarmen van de ups en downs en de rommeligheid van het leven, ongeacht wat mensen op hen projecteren, zal uiteindelijk de juiste mensen naar hen toe trekken. Wanneer ze in deze stroom komen, hebben ze het meest sympathieke en magnetische energie van alle profielen.

3-6 (Martelaar/Rolmodel) . Het eerste deel van het leven van de 3-6 draait om experimenteren; Tot hun 30ste opereren ze als een 3-3. (alleen maar trial & error) Na hun 30ste vinden ze misschien meer contrast in zichzelf. Wil je verder experimenteren? Wil je naar binnen gaan en je thuis voelen in je passies? De 3-6 is misschien onzeker. Het lijkt misschien alsof ze alles onder controle hebben, maar van binnen hebben ze misschien het gevoel dat ze veel ruimte nodig hebben. Leer de chaos van het leven lief te hebben en te waarderen – het is je grootste leermeester. Leer jezelf te vergeven voor fouten en erken de wijsheid die daaruit voortkomt. 

4-1 (Opportunist/Onderzoeker) . De 4-1 weet wie hij is en heeft een eigen innerlijke gevoel van goed en fout. Je leven draait helemaal om vasthouden aan je eigen waarheid en het delen van de bevindingen van je onderzoek over het leven met je hechte gemeenschap. Je staat er misschien om bekend dat je alles wat je binnenkrijgt naar buiten brengt; laat je door niemand tegenhouden! Onthoud dat het oké is om langzaam veranderingen in je leven aan te brengen. 

4-6 (Opportunist/Rolmodel) . Het hele leven van de 4-6 gaat over de buitenwereld, maar er is nog steeds een persoonlijk karma, dus het is de bedoeling dat de 4-6 opgaat in zijn eigen proces. De eerste 30 jaar zal er veel geëxperimenteerd worden, vooral met relaties en vrienden. Je ervaart een push en pull tussen het willen zijn bij je gemeenschap en het alleen willen zijn en dit kan erg verwarrend voor je zijn. Bij dit profiel kan er een reële angst voor afwijzing zijn. Het is belangrijk om geen externe goedkeuring te zoeken, maar om je te settelen in wie je bent, met de mensen van wie je houdt en die je respecteert.

5-1 (Ketter/Onderzoeker) . De 5-1 wil de held zijn en tot het uiterste gaan om veel kennis te hebben en dit aan iedereen aanbieden. De 5-1 houdt van het proces van leren, veranderen, nieuwe projecten en uitdagingen en is niet bang om tegen de stroom in te gaan als dat nodig is. Je hebt een magnetische kwaliteit over je; mensen verleiden om te willen weten wat je te bieden hebt. Door je strategie te volgen en nee te leren zeggen tegen dingen die je niet kunt vervullen, kun je bitterheid voorkomen. Blijf vragen stellen, word een autoriteit op het gebied van waar je van houdt en blijf wie je bent.

5-2 (Ketter/Kluizenaar) . De 5-2 is van nature zelfgemotiveerd en is hier om kennis met anderen te delen. Ze moeten hun eigen genialiteit ontdekken. Anderen zien hun innerlijke heldenarchetype misschien niet meteen, omdat ze vaak hun gaven en kennis verbergen. Als de wereld je nog niet heeft ‘ontdekt’, werk dan aan het aanscherpen van je eigen vaardigheden door te experimenteren en te integreren met anderen. Als je gewoon wacht tot anderen je herkennen, kun je verbitterd, boos, gefrustreerd of teleurgesteld raken. Vraag jezelf af waar je je afzondert van anderen en waar je verwachtingen van anderen misschien te hoog zijn. Waar ben je goed in? Hoe kun je jezelf meer herkennen? Het is oké om jezelf daar buiten te zetten.

6-2 (Rolmodel/Kluizenaar) . Voordat Saturnus terugkeert, werkt de 6-lijn als een 3, dus alles draait om experimenteren en het leven je leraar laten zijn. Trial and error is het proces, zelfs als je je soms wil terugtrekken als er iets aan de hand is. Na 30 jaar kan er een tijd van diepe terugtrekking en afstandelijkheid zijn. Dit is een tijd voor diepe genezing van de pijn van je experimentele jaren en een tijd om naar binnen te gaan om je vaardigheden en zelfinzicht te verdiepen. Als de tijd daar is, zullen anderen je erkennen voor je wijsheid en komen om je uit de diepten van je proces te halen. Verzet je hier niet tegen, je bent geboren om in dit leven een wijs rolmodel te zijn.

6-3 (Rolmodel/Martelaar) . Net als de 3-6, opereert de 6-3 eerste 30 jaar van zijn leven als een 3-3. Dit lijkt op veel experimenteren, zowel intern als extern. Het experimenteren kan vertragen nadat je Saturnus terugkeert, maar eindigt nooit echt voor jou. Je kunt je rusteloos voelen, alsof je altijd op zoek bent naar het juiste, het perfecte. Het is belangrijk om jezelf en het leven te vergeven dat je niet perfect bent en probeer optimistisch te blijven. Verantwoordelijkheid en wijsheid zijn voor jou vanzelfsprekend. 

Waar kan de kennis over mijn profiel mij bij helpen?

Weten wat je profiel is in Human Design kan je helpen bij het begrijpen van je sterke en zwakke punten en kan je ook helpen bij het nemen van beslissingen in je leven. Hier zijn enkele manieren waarop je de kennis over je profiel kunt gebruiken:

  1. Begrijpen van je persoonlijkheid: Kennis van je profiel kan je helpen begrijpen hoe je als persoon bent en waarom je op een bepaalde manier handelt. Dit kan je helpen om je eigen persoonlijkheid beter te begrijpen en om te groeien als individu.
  2. Communicatie en relaties: Weten wat je profiel is, kan je helpen bij het begrijpen van hoe je je verhoudt tot anderen en hoe je relaties kunt opbouwen en onderhouden. Het kan je helpen bij het communiceren met anderen en het begrijpen van hun reacties en gedrag.
  3. Loopbaanontwikkeling: Je profiel kan je inzicht geven in je natuurlijke vaardigheden en talenten, en je helpen bij het vinden van een carrière of baan die bij je past.
  4. Besluitvorming: Weten wat je profiel is, kan je helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen in je leven. Door te begrijpen hoe je natuurlijk handelt en reageert, kun je betere beslissingen nemen die bij je passen.
  5. Zelfzorg: Door je profiel te begrijpen, kun je ook inzicht krijgen in je natuurlijke behoeften en hoe je voor jezelf kunt zorgen. Je kunt leren hoe je beter voor jezelf kunt zorgen en hoe je jezelf in balans kunt houden.