De 5 energietypes binnen Human Design 

Wat zijn de energie-types binnen Human Design? Binnen Human Design kennen we 5 energie types. De Manifestor (8%), de Generator (33%), de Manifesting Generator (37%), de Projector (20%) en de Reflector(1%) 

Wanneer je hier je gratis Human Design Chart Download krijg je informatie over je Human Design type. Bij ieder Human Design type hoort een strategie en autoriteit. Strategie betekent hier; hoe jij het beste in actie kunt komen om dat te bereiken wat jij wil. Jouw autoriteit is hoe jij het beste keuzes kunt maken voor jezelf. Aangezien er 7 verschillende soorten autoriteiten zijn, die ook weer per type kunnen verschillen, laat ik die even buiten dit blog. Wellicht wijd ik er een apart blog aan. 

Bij ieder type hoort ook een ‘Signature’ en een ‘Not-Self’. Dit wil zoveel zeggen als het gevoel dat je ervaart wanneer je In of Uit Flow bent. Bijvoorbeeld; als Manifesting Generator ervaar je voldoening en vrede (peace) wanneer je handelt vanuit jouw type of frustratie en woede wanneer je dit niet doet. Het verschil tussen de typen is de energie-uitwisseling en hun aura.

Als je net begint aan je ontdekkingsreis binnen Human Design is het bestuderen van (en experimenteren met) je energietype het beste vertrekpunt waarmee je kunt beginnen. 

In dit blog vertel ik je meer over de 5 types binnen Human Design. Ik beschrijf het type, hoe je het beste in actie kunt komen en welke affirmaties bij dit type passen. 

Dit is korte beschrijvende informatie. Uiteraard kan ik je veel meer vertellen tijdens een Human Design sessie of wanneer je een persoonlijke op maat gemaakt Human Design Gids besteld. 

Laten we erin duiken!

De 5 energie-types binnen Human Design

De Manifestor

De Manifestor is met 8% een van de meer zeldzame types binnen Human Design. Manifestors zijn energiek, krachtig, effectief, onafhankelijk en een beetje  mysterieus. Een Manifestor is te herkennen in de chart aan een gedefinieerde verbinding tussen een motorcentrum en een keelcentrum én een open sacraal centrum. Dit is best technische informatie, maar het verklaart waar we een energietype aan herkennen. 

Omdat er een verbinding zit tussen een motorcentrum en het keelcentrum heeft de Manifestor de energie om dingen op te starten. Het is ook het enige energietype dat hier is om te initiëren. Denk hierbij aan projecten, bedrijven, gesprekken etc. Manifestors hoeven hierbij niet te wachten, maar kunnen direct aan de slag als zij een ingeving hebben (die goed voelt volgens hun innerlijke autoriteit). Zij zijn eigenlijk continu bezig met ideeën in hun hoofd en kunnen het gaan doen. En het liefst alleen. 

De Aura van een Manifestor

De aura van een Manifestor is heel krachtig. We noemen het ook wel een ‘gesloten en afstotend’ aura. Dit klinkt niet zo aardig, maar het is wel zo bedoeld, Het maakt namelijk dat de Manifestor zijn/haar eigen gang kan gaan en kan gaan initiëren.  Deze aura maakt de Manifestor ook een beetje mysterieus.
Als een Manifestor ergens binnenkomt, dan voelt iedereen dat. Dat kan soms een beetje ongemakkelijk voelen. Als een Manifestor dit weet kan hier rekening mee worden gehouden. 

De Strategie van een Manifestor

De strategie van een Manifestor is informeren. Het is aan de Manifestor om de omgeving te informeren over wat ze gaan doen (en zich te laten informeren). Dit maakt dat ze iets voorspelbaarder worden. De Manifestor vraagt hiermee niet om toestemming. Dat is niet de bedoeling van informeren. Wel voorkom je hiermee weerstand uit je omgeving.

De Energie van een Manifestor 

De Manifestor heeft geen onuitputtelijke bron van energie. Dit komt door het open sacrale centrum (het tweede blokje van onder in een chart) . De energie om te initiëren en creëren komt in golven. Net als voor Projectors, geldt ook voor Manifestors dat meekomen in de traditionele systeem van werk niet bij hen past. De standaard 9-5 banen zijn vaak lastig voor dit energie-type. Waarschijnlijk lukt dit een tijdje, maar de kans op ‘afbranden en burn-out’ ligt op de loer. Manifestors hebben echt pauzes en reflectietijd nodig. 

Signature en Not-Self

Wanneer een Manifestor over zijn/haar grenzen gaat en niet in lijn met het design leeft kan dit leiden tot het ‘Not-Self’ thema van woede/boosheid. De Signature feeling wanneer deze in lijn met zijn/haar design leeft, is vrede, een gevoel van vrede/rust. Het gevoel dat je kan doen wat je wilt, zonder dat iemand je probeert te tegen te houden. Niemand die je vertelt wat je wel of niet zou moeten doen.

Affirmaties voor een Manifestor

“ Ik heb geen toestemming nodig om te doen wat ik wil. Ik informeer de mensen om me heen, ik vraag niet om toestemming.”

“ Ik help de wereld door te doen waarvoor ik bestemd ben.”

“ Ik ben niet impulsief, ik word geleid door het Universum.”

De Generator

Het Generator type (33%) is het type met heel veel – aanstekelijke – energie, energie om te creëren. Als Generators iets gevonden hebben waar ze enthousiast van worden, waar ze van aangaan hebben ze het in zich om echte experts in hun werk te worden. Het is ook de bedoeling om dit lekker te delen. Hiermee inspireren zij de mensen in hun omgeving. 

De Aura van een Generator

Generators hebben een open, stralend en verwelkomend aura. Zij zijn een magneet en trekken – mits in balans – op magnetische manier de mensen en dingen aan die goed voor hen zijn. Omdat de aura van de Generator zo sterk en aantrekkelijk is, kunnen andere types ook veel van hun energie mee krijgen.

De Energie van een Generator 

Generators beschikken over een onuitputtelijke energiebron wanneer ze doen waar ze plezier in hebben.  Generators worden ook wel de werkpaarden genoemd vanwege deze energie. Het is belangrijk om de energie op te maken (aan de juiste dingen). Want je hebt ieder dag weer beschikking over een nieuwe dosis energie. Ook voor Generators ligt een burn-out op de loer. Wanneer ze niet luisteren naar hun strategie kunnen ze daarmee juist in een burn-out terecht komen. Wanneer zij zich verbinden aan de verkeerde dingen en al hun energie hieraan besteden ligt een burn-out op de loer. 

De Strategie van een Generator

Generators hebben het sacrale centrum gedefinieerd. Het sacrale centrum, dat net onder de navel gevestigd is, geeft Generators ontzettend veel informatie over of iets goed of niet goed voelt. Iets is een Hell-yes of een Hell-no (of er tussenin). Bij een Hell-yes is het de bedoeling dat je je vervolgens afvraagt of je er ook de energie voor hebt. Je kunt ergens heel enthousiast van worden, maar dat betekent niet meteen dat de energie ervoor aanwezig is. 

Signature en Not-Self

Wanneer een Generator over zijn/haar grenzen gaat en niet in lijn met het design leeft kan dit leiden tot het ‘Not-Self’ thema van frustratie. Grenzen stellen, naar je strategie luisteren en nee leren zeggen kan helpen dit gevoel te voorkomen. De Signature feeling wanneer deze in lijn met zijn/haar design leeft, is vrede, een gevoel van voldoening

Generators zijn de doeners wordt ook wel eens gezegd. Als alle Generators op aarde datgene vinden waar zij ‘ van aangaan’  zal de wereld er nog mooier uit zien.

Affirmaties voor een Generator

“Ik creëer wat ik wil door dat te volgen waar ik enthousiast van word.”

“Ik ben een magneet voor alles wat ik wil”

“Ik help mezelf en anderen door dat te doen waar ik blij en gelukkig van wordt.”

De Manifesting Generator

Oneerbiedig gezegd is dit type een beetje een blend van de Manifestor en de Generator. In het verleden sprak men ook wel over 4 types. De Manifesting Generator (met 37% in de meerderheid;)) is er later aan toegevoegd. 

Het verschil tussen de Generator en de Manifesting Generator is dat bij de Manifesting Generator een van de motor centra (sacraal, hart, wortel of emotiecentrum) verbonden is met een gedefinieerd keelcentrum. Het keelcentrum staat voor het starten en uitspreken van bijvoorbeeld gevoelens, wilskracht en intuïtie. Dit maakt dat zij zaken ook sneller zullen gaan oppakken om uit te proberen en minder hoeven te wachten op het juiste moment als Generators.

In de kern zijn Manifesting Generators wel echt Generators met veel energie en een vergelijkbare strategie.  Ikzelf heb het energietype van een Manifesting Generator en schreef er een apart blog over. 

De Aura van een Manifesting Generator 

Manifesting Generators hebben dezelfde een open, stralende en verwelkomende aura als Generators. Zij zijn ook een magneet en trekken – mits in balans – op magnetische manier de mensen en dingen aan die goed voor hen zijn. 

De Strategie van een Manifesting Generator

Het verschil tussen de Generators en de Manifesting Generators is dat Manifesting Generators behoorlijk energiek zijn en vaak – gedurende de dag – met meerdere dingen tegelijk bezig. Manifesting Generator zijn snel en efficiënt en krijgen veel gedaan. Soms slaan ze ook wat stappen over. In plaats daarvan zijn ze direct aan het initiëren en manifesteren en doen ze heel veel.  De strategie van Manifesting Generator blijft echter visualiseren dan reageren en dat is belangrijk om te onthouden, het zijn geen échte Manifestors. Voor Manifesting Generators is het ook belangrijk om te informeren. 

Signature en Not-Self

Wanneer een Manifesting Generator over zijn/haar grenzen gaat en niet in lijn met het design leeft kan dit leiden tot het ‘Not-Self’ thema van frustratie en woede. Je ziet hier de Not-Self van de Manifestor en de Generator. Grenzen stellen, naar je strategie luisteren en nee leren zeggen kan helpen dit gevoel te voorkomen. De Signature feeling wanneer deze in lijn met zijn/haar design leeft, is vrede, een gevoel van voldoening en vrede

Affirmaties voor een Manifesting Generator

“Ik pas niet in een hokje; het is de bedoeling dat ik een multi-passionate ben.”

“Ik ga sneller dan heel veel andere mensen en dat is prima.”

“Ik help mezelf en iedereen door te doen waar ik het meest gelukkig van wordt”.

De Projector

De Projector (22%) is hier om ons te gidsen/coachen. Zij zijn echt in staat zijn om anderen te ‘gidsen’ door het leven. Hun aura straalt uit: “Stel me een vraag. Ik weet het antwoord en ik wil dit graag met je delen.”

Omdat Projectors sensitief zijn voor de energie van anderen, is het belangrijk dat ze voldoende tijd alleen doorbrengen. Regelmatige pauzes of zelf een powernap is heel goed voor hun gezondheid.  De Projector herkennen we in een body chart aan de volgende een ongedefinieerd sacraal centrum, en wanneer het keelcentrum is gedefinieerd dan is er geen of indirecte verbinding met een motor centra.

De Aura van een Projector

De aura van een projector is gefocust, doordringbaar en absorberend en het vraagt van nature om herkenning en uitnodiging. Deze mensen hebben van nature minder energie waardoor ze bewust mogen omgaan met waar ze hun energie in steken. Een projector geeft een bijdrage door een inzicht te geven i.p.v. energie. Dit is ook de kracht van een projector. 

De Energie van een Projector

De projector heeft geen onuitputtelijke bron van energie. Dit komt door het open sacrale centrum (het tweede blokje van onder in een chart) . De energie om te werken komt in golven. Net als voor Manifestors, geldt ook voor Projectors dat meekomen in de traditionele systeem van werk niet bij hen past. De standaard 9.00 tot 17.00 banen zijn vaak lastig voor dit energie-type. Waarschijnlijk lukt dit een tijdje, maar de kans op ‘afbranden en burn-out’ ligt op de loer. Ook Projectors hebben echt pauzes en reflectietijd nodig. 

De Strategie van een Projector 

De strategie van een Projector is ‘Wachten op uitnodiging’. Ik weet uit ervaring van mijn Projector coachees dat dit een van de moeilijkste dingen is om te leren wanneer je met Human Design aan de gang gaat. 

Een projector kan het beste doen wat hij of zij leuk vindt totdat hij of zij wordt uitgenodigd. Dit betekent niet dat er op iedere uitnodiging ingegaan moet worden. 

Signature en Not-Self

Het wachten kan erg lastig zijn, maar als een projector lukt om dit op te volgen zal hij of zij merken dat het vanzelf gaat en houdt hier een gevoel van succes aan over. Als een projector tegen zijn of haar strategie ingaat kan er bitterheid ontstaan.  

Affirmaties voor de Projector


“Het is oké om de tijd te nemen en geduldig te zijn. Ik hoef het niet te doen.”

” Ik wacht op de juiste uitnodiging en kom dan in beweging.”

“ Ik trek continu de juiste mensen aan.”

De Reflector

Een Reflector (1%) is te herkennen omdat geen van de centra gedefinieerd zijn. Een Reflector herken je aan zijn/haar intens gevoelige aard, omdat alle energie vanuit de omgeving binnenkomt. Maar dat maakt een Reflector direct ook een geweldig persoon om in jouw midden te hebben. In een Reflector zie je alle energie direct weerspiegeld worden en daarom wordt dit type ook wel de spiegel genoemd.

De Aura van de Reflector 

De aura van een Reflector werkt reflecterend, als een spiegel, waardoor hij of zij als het ware een is met de omgeving en deze spiegelt. De juiste omgeving zal ervoor zorgen dat een reflector in zijn kracht staat en daarmee ook de juiste mensen, kansen en mogelijkheden aantrekken. Ze zijn de ultieme kameleons die de maatschappij weerspiegelen. 

De Energie van een Reflector

Ook voor de Reflector is alleen-tijd belangrijk om goed op te laden. Reflectors kunnen eigenlijk niet zonder anderen, omdat ze daar de energieën van oppikken, maar hebben het aan de andere kant ook nodig om weer bij zichzelf te kunnen komen. Een Reflector zal heel goed moeten gaan luisteren naar wat goed voelt in het lichaam om gezond te blijven. Kunnen onderscheiden wat van de Reflector is  of van anderen is belangrijk te leren voor Reflectors. 

De Strategie van de Reflector

De strategie van de Reflector noemen we Wachten op de Maancyclus. Dat is dus 28 dagen wachten voordat een grote keuze wordt gemaakt. In die tijd zal er ineens een innerlijk weten ontstaan of iets goed is voor de Reflector is of niet. Als een reflector deze strategie volgt, zal hij/zij verrast worden.  

Signature en Not-Self

Als de Reflector zijn/haar strategie en open en nieuwsgierig naar de wereld kijker ervaart de Reflector verrassing. Is het tegenovergestelde het geval en leeft de reflector Uit Flow dan ervaart hij/zij teleurstelling. Dat is het teken voor de Reflector om te reflecteren en te kijken of de strategie is genegeerd. 

Affirmaties voor de Reflector

“ Ik zie de waarheid in de energie om mij heen zoals niemand anders dat kan.”

“Ik ben heel erg gevoelig en dat is helemaal goed!”

“ Ik weet dat als iets niet goed voelt, het niet voor mij is. Het is prima om dat dan achter me te laten.”